Shiso purpurowe

Perilla frutescens var crispa
cena:
16,99 zł 3,99 zł
dostępność:
wyprzedane

Jak wyglądam?

Posiadam duże, szerokie, purpurowe, zakończone ząbkami liście, mające trudny do opisania, ostry, cynamonowy, bazyliowy i cytrynowy smak. Jestem jedną z najbardziej popularnych roślin jadalnych w Japonii.

Skąd pochodzę?

Od tysięcy lat znane jestem w Azji Wschodniej.

W czym pomagam?

Wykorzystywane jestem w lecznictwie, dawniej w chińskiej medycynie, ponieważ usprawniam system odpornościowy. Bogaty w minerały i witaminy działam przeciwzapalnie, pomagam przy astmie, kaszlu, przeziębieniu czy bólu. Zmniejszam reakcje alergiczne ( katar sienny). Moje liście zawierają przeciwutleniacze, dzięki czemu działam antybakteryjnie.

Z czym mnie jeść?

Nasiona stanowią zasadniczą część słynnych siedmiu przypraw Japonii, które powstały 300 lat temu w Kioto. Używa się mnie do kiszenia ogórków, potraw warzywnych, sałatek, ryżu, zup i mięs, a przede wszystkim zamiast wodorostów do sushi. W Europie często stosują mnie do jaj, ryb i mięsa. Mogę zastępować bazylię, występuję w kanapkach, pizzy, zapiekankach. Owija się mną kulki ryżowe, ser bądź łososia. Świeże liście wyłożone bezpośrednio na talerzu są elementem dekoracyjnym.

Gdzie mnie sadzić?

Potrzebuję sporo miejsca w ogródku lub donicy, a także dobrego nasłonecznienia i wilgotnej gleby.

Tak zabezpieczone przyjedziemy do Ciebie

Opinie klientów