Mięta jamajska pstra

Coleus amboinicus v. Variegatus
cena:
8,99 zł 3,99 zł
dostępność:
wyprzedane

Jak wyglądam?

Posiadam owalne, bardzo mięsiste i soczyste, zielono-białe listki o niesamowitym zapachu.

Skąd pochodzę?

Pochodzę z Afryki, ale od wieków znają mnie w różnych częściach świata, zwłaszcza w Indiach i na Jamajce.

W czym pomagam?

Moje liście mają wiele tradycyjnych zastosowań leczniczych. Zwalczam kaszel, ból gardła, przekrwienie błony śluzowej nosa. Pomagam przy infekcjach, wzdęciach i reumatyźmie. Jestem uprawiana w domowych ogrodach w całych Indiach do stosowania w leczeniu gorączki, kamicy nerkowej, kaszlu, astmy, zapalenia oskrzeli, czkawki, kolki, a nawet padaczki. Liście spożywa się do pobudzenia laktacji. W Kambodży sok ze mnie jest słodzony i podawany dzieciom jako ochrona przed przeziębieniem. W Brazylii używają mnie do leczenia zmian skórnych. Wykazuję wybitne właściwości związane z hamowaniem procesu destrukcji kostnej.

Z czym mnie jeść?

Moje liście są mocno przyprawowe, stosowane jako farsz do mięsa. Drobno posiekane listki dosmaczają wołowinę, baraninę i dziczyznę. Z powodzeniem zastępuję oregano. Idealnie sprawdzam się w ziołoych dipach, które podaje się z makaronem lub ryżem.

Gdzie mnie sadzić?

Lubię miejsca nasłonecznione, glebę żyzną i wilgotną. Można mnie trzymać w dużej donicy przez cały sezon.

Tak zabezpieczone przyjedziemy do Ciebie

Opinie klientów