Chrzan japoński "Wasabi"

Wasabia japonica 'Matsum'
cena:
29,99 zł 3,99 zł
dostępność:
wyprzedane

Jak wyglądam?

Posiadam duże, owalne, ciemnozielone liście o niesamowicie bogatym, cierpkim i ostrym smaku. Zielone korzenie do użytku pojawiają się w drugim roku uprawy.

Skąd pochodzę?

Pochodzę z Japonii, ale w Chinach również znają mnie od bardzo dawna.

W czym pomagam?

Dowody naukowe wskazują, że istnieje wiele potencjalnych zastosowań biomedycznych i zdrowotnych dla naturalnych składników znalezionych we mnie. Świeży korzeń posiada białko, błonnik, witaminę B6 i C oraz minerały, wapń, magnez, potas i mangam. Działam antybakteryjnie oraz odtruwająco. Stosuje się mnie w leczeniu alergii, przeciwdziałam próchnicy, nowotworom. Dobrze radzę sobie ze skutkami nadużycia alkoholu. Skutecznie przeciwdziałam biegunce, skrzepom krwi, zapaleniom i astmie. Ostry zapach może pomóc złagodzić zapalenie zatok i oskrzeli. W moim składzie znajduje się dwadzieścia rodzajów izotiocyjanianów – związków które mają działanie przeciwzapalne. Aby jednak maksymalnie wykorzystać mój prozdrowotny potencjał, należy przyrządzić mnie do 15 minut przed spożyciem.

Z czym mnie jeść?

Znana na całym świecie jest pasta przygotowywana z mojego korzenia. Dodawana do wielu potraw kuchni orientalnej, przede wszystkim do sushi. Jednak moje walory smakowe doceniane są w kuchni na każdym kontynencie. Mogę stanowić dodatek do ryb, owoców morza, sosów, dipów, wszelkich wędlin oraz gotowanych jaj, białego barszczu, kanapek. Pikantne liście zaś są marynowane w solance, sake lub sosie sojowym i spożywane z miską ryżu. Można oczywiście dodawać je do sałatek albo używać zamiast sałaty do kanapek.

Gdzie mnie sadzić?

Lubię miejsca bagniste, osłonięte od bezpośrednich promieni słonecznych. Sprawdzę się w donicach z systemem hydroponicznym.

Tak zabezpieczone przyjedziemy do Ciebie

Opinie klientów