Bazylia czerwona

Ocimum basilicum purpurascens
cena:
5,99 zł 3,99 zł
dostępność:
wyprzedane

Jak wyglądam?

Posiadam ciemnoczerwone, okrągłe liście o bardzo mocnym, pikantnym zapachu i smaku.

Skąd pochodzę?

Jestem z Indii i Persji, ale od ponad XX wieków znają mnie również w Europie, głównie we Włoszech.

W czym pomagam?

Działam uspokajająco oraz napotnie. W postaci naparu łagodzę stres, przeziębienie, pomagam nawet na zapalenie oskrzeli. Dzięki olejkom eterycznym pobudzam łaknienie i trawienie. Zawieram witaminę K, C, A, żelazo, błonnik pokarmowy, potas, mangan, magnez i wapń. Mam właściwości antynowotworowe.

Z czym mnie jeść?

Bardzo często znajduję się w różnego rodzaju sałatkach, jestem składnikiem masła ziołowego, sosów, zapiekanek, pizzy, makaronów, przyprawą do sosów, sałatek, zup, potraw z drobiu, wieprzowiny, owoców morza, twarogów, jaj, omletów. Używa się mnie także do aromatyzowania octu, oliwy i oleju. Najbardziej znane danie, którego jestem podstawą to włoskie pesto.

Gdzie mnie sadzić?

Lubię miejsca nasłonecznione i osłonięte od wiatru. Dobrze czuję się z innymi odmianami bazylii. Wystarczy lekko potrząsnąć łodygą by zapach rozniósł się po całym ogrodzie, docierając też do sąsiednich domostw. Jeszcze lepiej zapach roznosi się podczas deszczu lub podlewania mnie.

Tak zabezpieczone przyjedziemy do Ciebie

Opinie klientów