Posiadam pierzaste, karbowane, ciemnozielone listki o niezwykłym smaku i zapachu.
Wędrówkę po całej kuli ziemskiej rozpoczęłam od obszarów Morza Śródziemnego.
Świeże liście zawierają wiele witamin: C, A, E oraz żelazo, magnez, miedź, wapń, potas, fosfor, mangan. Mam działanie krwiotwórcze, poprawiam krążenie, przeciwdziałam pogarszaniu się wzroku, zapobiegam krzywicy i szkorbutowi, posiadam właściwości moczopędne i odtruwające.
Idealnie komponuję się z różnymi sosami, sałatkami i młodymi ziemniakami. Gałązki można podsmażyć w oleju, będę wówczas aromatycznym dodatkiem do owoców morza. Używa się mnie do omletów, zup, potraw z jaj, ryżu, podkreślam smak mięs oraz serów.
Lubię glebę żyzną, wilgotną, stanowiska słoneczne. Świetnie komponuję się z innymi ziołami na rabatce.