Posiadam duże, okrągłe listki o charakterystycznym, pikantno-korzennym smaku, podobnym do rzodkiewki.
Występuję naturalnie na terenach Europy i Azji. W Polsce jestem pod ścisłą ochroną.
Zwana jestem eliksirem młodości, dzięki swoim odmładzającym właściwościom potwierdzonym przez naukowców. Zawieram izotiocyjanian fenetylu, który ma dzialanie antyrakowe. Regularne jedzenie mnie obniża ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe oraz znacznie poprawia ogólny stan skóry. Jestem również źródłem wielu witamin, zwłaszcza witaminy C, K, E i A (beta-karoten). Regularne spożywanie moich liści obniża liczbę uszkodzeń DNA w białych krwinkach. Duże efekty zaobserwowano szczególnie wśród palaczy po przejściu na dietę, której byłam podstawą. Badania potwierdziły, że jedzenie mnie znacznie zmniejsza ryzyko wystąpienia raka w różnych częściach ciała. Moje ziele stosowane leczniczo w postaci naparów lub sproszkowanej, ma działanie żółciopędne, moczopędne, wykrztuśne, poprawia apetyt, trawienie i przemianę materii.
W kuchni mogę być stosowana do sałatek, pomidorów, kanapek, mizerii, ziemniaków, twarogu, jaj i omletów. Najlepiej położyć mnie po prostu na kromkę chleba z masłem.
Lubię miejsca słoneczne, wodniste. Dobrze czuję się w oczkach wodnych, ale również w doniczkach stale zasilanych wodą.