Mięta słodka cytrynowa

Mentha dulcia citreus
cena:
5,99 zł 3,99 zł
dostępność:
7 kwietnia

Jak wyglądam?

Mam szarozielone, grube listki o słodkim oraz cytrusowym aromacie. Latem liście stają się lekko mechate.

Skąd pochodzę?

Zostałam stworzona przez Jima Westerfielda w 1993 roku przez krzyżówkę mięty cytrynowej (mentha aquatica var. citrata) oraz mięty jabłkowej (Mentha suaveolens subsp. suaveolens). Powstałam w stanie Illinois.

W czym pomagam?

Pozyskiwany z liści olejek eteryczny wykorzystywany jest w przemyśle chemicznym, perfumeryjnym, farmaceutycznym, spożywczym (m.in. do wyrobu słodyczy) i tytoniowym. Preparaty ze mnie zwiększają wydzielanie soków trawiennych, zmniejszają napięcie mięśni gładkich oraz działają przeciwbakteryjnie. Ze względu na działanie uspokajające jestem pomocna w leczeniu bezsenności, migreny, nerwobóli, łagodzę ból gardła.

Z czym mnie jeść?

Świeże listki dobrze komponują się z deserami (lody, owoce, czekolada), można je dodawać do sałatek, dipów, sosów oraz nalewek na bazie alkoholu. Oczywiście jako zioło króluję przede wszystkim w przepysznych drinkach. Mam małą zawartość mentolu, więc nie dominuję w potrawach i napojach.

Gdzie mnie sadzić?

Rosnę praktycznie w każdych warunkach. Sprawdzam się w doniczkach oraz skrzynkach i ziołowych rabatach.

Tak solidnie zabezpieczone i estetycznie zapakowane przyjedziemy do Ciebie kurierem

Opinie klientów