Mam bladozielone, okrągłe listki o delikatnym, miętowym zapachu. Latem pojawiają się małe, jasnoróżowe kwiaty.
W naturalnym środowisku można znaleźć mnie przede wszystkim we Włoszech.
Stosuje się mnie przy problemach żołądkowo-jelitowych oraz problemach z wątrobą.
Jestem jedną z podstawowych przypraw we Włoszech. Tam też, według starej, rzymskiej tradycji, używa się moich liści do doprawiania wielkanocnej jajecznicy lub omletu. W kuchni często stosuje się mnie do wzbogacenia smaku gulaszu, sosów, potraw z grilla, dań warzywnych, bakłażanów i cukinii, karczochów, makaronu. Jestem też składnikiem ziołowego octu i delikatnego, włoskiego likieru "Mentuccia". Oprócz tego można przyrządzić ze mnie pyszną, lekko miętową herbatkę.
Lubię miejsca dobrze nasłonecznione, glebę przepuszczalną, suchą. Można posadzić mnie obok tymianku i rozmarynu.