Posiadam długie, jasnozielone, ząbkowane liście o przyjemnym miętowym i anyżowym zapachu. Kwiaty w białym oraz lawendowym kolorze pojawiają się późnym latem.
Występuję na terenach Chin, Japonii, Korei oraz Syberii. Jestem jedynym przedstawicielem agastache w Azji.
Jestem jednym z 50 podstawowych ziół w chińskim ziołolecznictwie. Pozyskiwany z liści olejek eteryczny wykorzystywany jest w przemyśle chemicznym, perfumeryjnym, farmaceutycznym, spożywczym (m.in. do wyrobu słodyczy) i tytoniowym. Preparaty ze mnie zwiększają wydzielanie soków trawiennych, zmniejszają napięcie mięśni gładkich oraz działają przeciwbakteryjnie. Ze względu na działanie uspokajające jestem pomocna w leczeniu bezsenności, migreny, nerwobóli, łagodzę ból gardła. Silny anyżowy smak i zapach wykorzystywany jest też w wielu kosmetykach.
Świeże listki dobrze komponują się z deserami (lody, owoce, czekolada), można je dodawać do sałatek, dipów, sosów oraz nalewek na bazie alkoholu.
Rosnę praktycznie w każdych warunkach. Sprawdzam się w doniczkach oraz skrzynkach i ziołowych rabatach. Zasuszone, długie pędy i kłosy mogą posłużyć jako ozdoba w wazonie.