Posiadam bardzo drobne, srebrne listki o charakterystycznym zapachu oraz smaku.
Występuję naturalnie na obszarach Morza Śródziemnego.
Napar sporządzony z liści przynosi ukojenie w przypadku gorączki, bólu gardła, utraty głosu, zapalenia migdałków, służy do inhalacji, pomaga w oczyszczeniu dróg oddechowych. Jest naturalnym środkiem leczniczym na wszelkiego rodzaju swędzenia spowodowane przez ukąszenia owadów. Stosuje się mnie również jako składnik szamponów przeciwdziałających wypadaniu włosów oraz siwiźnie. Olejki eteryczne zawarte w liściach poprawiają trawienie i pobudzają apetyt.
W kuchni sprawdzam się jako przyprawa do drobiu, tłustych mięs, farszów, sosów mącznych, zup oraz gulaszu. Dodawana jestem do omletów, sera żółtego, tofu i twarożku.
Lubię miejsca dobrze nasłonecznione, żyzną glebę. Dobrze czuję się pośród innych odmian szałwii. Jestem dekoracją w ogrodzie.