Mam małe, okrągłe listki w kolorze ciemnozielonym. Dekoracyjne, różowe kwiaty pojawiają się latem.
Występuję na terenach środkowej części Azji.
Posiadam właściwości lecznicze. Dawniej stosowano mnie przy zatruciach pokarmowych, jako środek uśmierzający bóle głowy czy zębów. Obecnie stosowane jestem w postaci olejków lotnych do uspokajających i działających przeciwbólowo kąpieli aromatycznych. Podaje się mnie również jako lek żołądkowy, przeciwskurczowy, dezynfekujący, moczopędny, przeciwzapalny.
W kuchni uważa się mnie za doskonałą przyprawę do wędlin, sałatek, sosów i ryb. Sprawdzam się jako przyprawa do pieczonego mięsa, cielęciny, zup, pieczonych ziemniaków. Całe gałązki można kłaść na żar pod rusztem, nada to charakterystyczny delikatny aromat smażonym potrawom. Nadaję się jako świeży i zielony dodatek do pizzy lub zapiekanek.
Lubię miejsca nasłonecznione oraz półcień. Świetnie komponuję się z innymi ziołami w donicach i skrzyniach. Można posadzić mnie wzdłuż ścieżek i cieszyć się wspaniałym zapachem.