Posiadam mięsiste, lekko omszone, soczyste listki, które mają niezwykle silny zapach miętowo-tymiankowy.
Występuję na terenach Wysp Karaibskich.
Posiadam właściwości lecznicze, pomagam na kaszel i ból gardła. Zmiażdżone liście używane są w inhalacji górnych dróg oddechowych. Napar zaś stosowany przy przeziębieniach, zapaleniu oskrzeli, bezsenności i bólach głowy. W ogrodzie jestem dobrym, pachnącym bardzo intensywnie po deszczach, uzupełnieniem przydomowej kolekcji ziół, a poprzez swój niesamowity, charakterystyczny zapach, mogę być używane jako saszetki zapachowe w pomieszczeniach.
Stosuje się mnie przede wszystkim w kuchni karaibskiej, stanowię przyprawę wielu dań z drobiu, ryb. Używane jestem także jako farsz do potraw z cięższych mięs. Dodaje się mnie do sałatek na Karaibach, żuru z baraniny w Azji, kubańskiej zupy „ black bean“, spożywane w stanie surowym do chleba z masłem. Znany jest przysmak w postaci moich liści zapiekanych w cieście. Aromatyzuje też mną piwa oraz wina w Indiach. Smakuję lepiej w duszonych lub smażonych potrawach. Dzięki olejkom eterycznym nadaję potrawie bardziej wyrazistego smaku
Nie lubię nadmiaru wody, glebę raczej suchą. Dobrze sprawdzam się w doniczce na parapecie.