Posiadam ciemnozielone, szerokie i długie. listki. Lekko postrzępione. Piękne, fioletowo-purpurowe kwiaty pojawiające się latem pachną różą.
Jako pierwsi mogli się o moich walorach przekonać Indianie.
Zwą mnie również pysznogłówką bądź miętą końską, słynę ze swoich właściwości leczniczych. Od wieków stosowano mnie jako lek na bóle głowy, nieżyt górnych dróg oddechowych, katar, przeziębienie oraz do łagodzenia zmian na skórze. Dziś stosuje się nalewki, które odkażają rany. Działam rozkurczowo, przeciwbólowo, uspokajająco i moczopędnie. Herbata z liści znana jest jako herbata Oswega, wykorzystywana do poprawy trawienia. Hamuj rozwój bakterii i grzybów. Zarówno liście i kwiaty zawierają geraniol i tymol, środek antyseptyczny, który pomaga przy leczeniu próchnicy.
W kuchni liści używa się do aromatyzowania mięs i jako składnik sałatek.
Jestem świetnym elementem dekoracyjnym w każdym ogrodzie, przyciągam motyle oraz pszczoły.