Posiadam duże, pierzaste, ciemnozielone liście oraz długie łodygi. Kwitnę na biało.
Jestem prastarą rośliną znaną w Europie, głównie w Anglii.
Mój korzeń stosuje się do produkcji preparatów uspokajających, bakterio i grzybobójczych. Zwalczam infekcje wirusowe, mam działanie moczopędne, rozkurczowe, przeciwbólowe, wykrztuśne, wiatropędne, poprzez zawarty kwas walerianowy, olejek eteryczny, sole mineralne i flawonoidy. Pomogę również przy przewlekłych chorobach żołądka, jelit, wątroby i nerek. Przyspieszam przemianę materii.
Słodkawe łodygi dodaje się do ciast, tortów czy budyniu. Można je również gotować na parze i podawać z masłem, tak jak szparagi. Nasiona służą do przyprawiania napojów – wermutu, ginu, likieru i niektórych białych win, liście do kompotów owocowych, przyprawiania serów i potraw serowych.
Świetnie sprawdzam się jako kompozycja wraz z innymi ziołami w ogrodzie. Lubię zarośla i brzegi potoków. Jestem pod całkowitą ochroną!