Mam jasnozielone, ząbkowane listki o mocnym, pieprzowym aromacie.
Jestem odmianą mięty polnej (mentha arvensis) o silnym mentolowym aromacie. Prawdopodobnie też starożytną hybrydą mięty polnej z mięta długolistną (mentha longifolia). Pierwsze wzmianki według XVIII wiecznej nomenklatury pochodzą z 1882 roku. Występuję w Japonii.
Pozyskiwany z liści olejek eteryczny wykorzystywany jest w przemyśle chemicznym, perfumeryjnym, farmaceutycznym, spożywczym (m.in. do wyrobu słodyczy) i tytoniowym. Preparaty ze mnie zwiększają wydzielanie soków trawiennych, zmniejszają napięcie mięśni gładkich oraz działają przeciwbakteryjnie. Ze względu na działanie uspokajające jestem pomocna w leczeniu bezsenności, migreny, nerwobóli, łagodzę ból gardła.
Świeże listki dobrze komponują się z deserami (lody, owoce, czekolada), można je dodawać do sałatek, dipów, sosów oraz nalewek na bazie alkoholu. Oczywiście jako zioło króluję przede wszystkim w przepysznych drinkach.
Rosnę praktycznie w każdych warunkach. Sprawdzam się w doniczkach oraz skrzynkach i ziołowych rabatach.