Liście mam ciemnozielone, lekko fioletowe, ząbkowane, szpiczaste z gruczołami olejkowymi. Jestem jedną z najbardziej charakterystycznych odmian mięty, silny, mentolowy zapach z dodatkiem pikantnego zapachu pieprzu.
Jestem odmianą krzyżówki mięty wodnej (mentha aquatica) o dużym stężeniu mentofuranu oraz mięty zielonej (mentha spicata ) o dużym stężeniu mentonu. Pierwsze informacje o mnie pojawiają się oficjalnie w 1696 roku. Pochodzę z Niemiec.
Pozyskiwany z liści olejek eteryczny wykorzystywany jest w przemyśle chemicznym, perfumeryjnym, farmaceutycznym, spożywczym (m.in. do wyrobu słodyczy) i tytoniowym. Preparaty ze mnie zwiększają wydzielanie soków trawiennych, zmniejszają napięcie mięśni gładkich oraz działają przeciwbakteryjnie. Ze względu na działanie uspokajające jestem pomocna w leczeniu bezsenności, migreny, nerwobóli, łagodzę ból gardła.
Świeże listki dobrze komponują się z deserami (lody, owoce, czekolada), można je dodawać do sałatek, dipów, sosów oraz nalewek na bazie alkoholu. Oczywiście jako zioło króluję przede wszystkim w przepysznych drinkach.
Rosnę praktycznie w każdych warunkach. Sprawdzam się w doniczkach oraz skrzynkach i ziołowych rabatach.