Mięta czerwona

Mentha x smithiana syn. M. rubra
cena:
8,99 zł
dostępność:
mała ilość
szt.

Jak wyglądam?

Mam małe, mocno ząbkowane listki o mentolowo-słodkim, owocowym aromacie oraz czerwone łodyżki. Czasem listki również zabarwiają się na czerwony lub purpurowy kolor.

Skąd pochodzę?

Jestem niezwykłą krzyżówką mięty wodnej (mentha aquatica), mięty polnej (mentha arvensis) oraz mięty zielonej (mentha spicata). Pierwsze wzmianki według XVIII wiecznej nomenklatury pochodzą z 1768 roku. Występuję w Północnej i Środkowej Europie.

W czym pomagam?

Pozyskiwany z liści olejek eteryczny wykorzystywany jest w przemyśle chemicznym, perfumeryjnym, farmaceutycznym, spożywczym (m.in. do wyrobu słodyczy) i tytoniowym. Preparaty ze mnie zwiększają wydzielanie soków trawiennych, zmniejszają napięcie mięśni gładkich oraz działają przeciwbakteryjnie. Ze względu na działanie uspokajające jestem pomocna w leczeniu bezsenności, migreny, nerwobóli, łagodzę ból gardła.

Z czym mnie jeść?

Świeże listki dobrze komponują się z deserami (lody, owoce, czekolada), można je dodawać do sałatek, dipów, sosów oraz nalewek na bazie alkoholu. Oczywiście jako zioło króluję przede wszystkim w przepysznych drinkach.

Gdzie mnie sadzić?

Rosnę praktycznie w każdych warunkach. Sprawdzam się w doniczkach oraz skrzynkach i ziołowych rabatach.

Tak solidnie zabezpieczone i estetycznie zapakowane przyjedziemy do Ciebie kurierem

Opinie klientów