Bazylia perska

Ocimum basilicum
cena:
8,99 zł
dostępność:
7 kwietnia

Jak wyglądam?

Posiadam jasnozielone, podłużne listki o wyjątkowym, korzenno-anyżowym aromacie z nutą słodyczy. Latem pojawiają się niezwykle dekoracyjne, fuksjowo-bladoróżowe kwiaty.

Skąd pochodzę?

Pochodzę z terenów dawnej Persji.

W czym pomagam?

Działam uspokajająco oraz napotnie. W postaci naparu łagodzę stres, przeziębienie, pomagam nawet na zapalenie oskrzeli. Dzięki olejkom eterycznym pobudzam łaknienie i trawienie. Zawieram witaminę K, C, A, żelazo, błonnik pokarmowy, potas, mangan, magnez i wapń. Mam właściwości antynowotworowe.

Z czym mnie jeść?

Bardzo często znajduję się w różnego rodzaju sałatkach, jestem składnikiem masła ziołowego, sosów, zapiekanek, pizzy, makaronów, przyprawą do sosów, sałatek, zup, potraw z drobiu, wieprzowiny, owoców morza, twarogów, jaj, omletów. Używa się mnie także do aromatyzowania octu, oliwy i oleju. Najbardziej znane danie, którego jestem podstawą to włoskie pesto.

Gdzie mnie sadzić?

Lubię miejsca nasłonecznione i osłonięte od wiatru. Dobrze czuję się z innymi odmianami bazylii. Wystarczy lekko potrząsnąć łodygą by zapach rozniósł się po całym ogrodzie, docierając też do sąsiednich domostw. Jeszcze lepiej zapach roznosi się podczas deszczu lub podlewania mnie.

Tak solidnie zabezpieczone i estetycznie zapakowane przyjedziemy do Ciebie kurierem

Opinie klientów