Mam krótkie, ostre, ciemnozielone listki w postaci igiełek oraz białe kwiaty.
Występuję na terytoriach Morza Śródziemnego i Bliskiego Wschodu. Rosnę przede wszystkim na terenach górzystych.
Działam rozkurczowo, pobudzam wydzielanie soku żołądkowego, działam bakteriobójczo na niekorzystną florę jelitową, łagodzę stany zapalne przewodu pokarmowego. Napary z mojego ziela podawaj jako środek uspokajający w napięciu przedmiesiączkowym i w okresie menopauzy.
Niezwykle ziołowy aromat moich liści sprawia, że nadaję się do przyprawiania i konserwowania kiszonych ogórków, kapusty, karczochów, do przyprawiania serów, ziemniaków, kiełbas i ryb, oraz przede wszystkim wszelkich potraw ciężkostrawnych. Jestem wyśmienitym składnikiem masła ziołowego.
Lubię miejsca dobrze nasłonecznione, osłonięte od wiatru, glebę żyzną, przepuszczalną, wapienną. Warto posadzić mnie na skalniaku.