Mam ciemnozielone, wąskie i gęsto ułożone listki. Latem pojawia się wiele białych kwiatów.
Pochodzę z górzystych terenów Macedonii.
Działam rozkurczowo, pobudzam wydzielanie soku żołądkowego, działam bakteriobójczo na niekorzystną florę jelitową, łagodzę stany zapalne przewodu pokarmowego. Napary podawaj jako środek uspokajający w napięciu przedmiesiączkowym i w okresie menopauzy.
Niezwykle ziołowy aromat moich liści sprawia, że nadaję się do przyprawiania i konserwowania kiszonych ogórków, kapusty, karczochów, do przyprawiania serów, ziemniaków, kiełbas i ryb, oraz przede wszystkim wszelkich potraw ciężkostrawnych. Jestem wyśmienitym składnikiem masła ziołowego.
Lubię miejsca dobrze nasłonecznione, osłonięte od wiatru, glebę żyzną, przepuszczalną, wapienną. Warto posadzić mnie na skalniaku.