Moje ciemnozielone listki w smaku i zapachu przypominają owocową sałatkę z nutą kremowego mentolu.
Jestem krzyżówką mięta zielonej (mentha spicata) oraz mięty polnej ( mentha arvensis). Pochodzę z Europy Zachodniej i Południowej. Pierwsze wzmianki według XVIII wiecznej nomenklatury pochodzą z 1753 roku. Mój niemiecki odkrywca nazwał mnie na cześć swojej cioci Hilde, w ogródku której zostałam znaleziona.
Pozyskiwany z liści olejek eteryczny wykorzystywany jest w przemyśle chemicznym, perfumeryjnym, farmaceutycznym, spożywczym (m.in. do wyrobu słodyczy) i tytoniowym. Preparaty z mojego ziela zwiększają wydzielanie soków trawiennych, zmniejszają napięcie mięśni gładkich oraz działają przeciwbakteryjnie. Ze względu na działanie uspokajające jestem pomocna w leczeniu bezsenności, migreny, nerwobóli, łagodzę ból gardła.
Owocowy aromat znajdzie zastosowanie w orzeźwiających lemoniadach, drinkach i letnich herbatach. Doskonale sprawdzę się w sałatkach i dżemach.
Rosnę praktycznie w każdych warunkach. Posadzona do gruntu w ogródku nadam na wiejskiego charakteru i zapewnię latem wspaniały zapach przyciągający pożyteczne owady.