Zapach moich grubych, owalnych, ciemnozielonych listków zadowoli każdego fana chłodnego, mentolowego orzeźwienia. Kontrastowe, czerwone łodyżki są bardzo dekoracyjne.
Jestem naturalną krzyżówką mięty zielonej (mentha spicata) oraz mięty wodnej (mentha aquatica). Po raz pierwszy oficjalnie w literaturze pojawiłam się w 1696 roku. Pochodzę z Niemiec.
Pozyskiwany z liści olejek eteryczny wykorzystywany jest w przemyśle chemicznym, perfumeryjnym, farmaceutycznym, spożywczym (m.in. do wyrobu słodyczy) i tytoniowym. Preparaty ze mnie zwiększają wydzielanie soków trawiennych, zmniejszają napięcie mięśni gładkich oraz działają przeciwbakteryjnie. Ze względu na działanie uspokajające jestem pomocna w leczeniu bezsenności, migreny, nerwobóli, łagodzę ból gardła.
Mocny, mentolowy aromat liści dobrze komponuję się z deserami (lody, owoce, czekolada). Można je dodawać do sałatek, dipów, sosów oraz nalewek na bazie alkoholu. Oczywiście jako zioło króluję przede wszystkim w przepysznych drinkach.
Rosnę praktycznie w każdych warunkach. Posadzona do gruntu w ogródku nadam na wiejskiego charakteru i zapewnię latem wspaniały zapach przyciągający pożyteczne owady. Na tarasie będę naturalnym odstraszaczem niechcianych insektów.