Jestem jedną z najpiękniejszych i najrzadszych mięt na świecie. Moje złoto-zielone, mocno karbowane listki mają wyjątkowy, mentolowo-słodki, soczyście owocowy aromat.
Jestem niezwykle rzadką, naturalną krzyżówką mięty polnej (mentha arvensis) oraz mięty wonnej (mentha suaveolens). Zostałam odkryta i opisana w 1893 roku przez francuskiego botanika Gustava Camus i nazwana na cześć wybitnego lekarza i botanika Ernesta Malinvauda.
Pozyskiwany z liści olejek eteryczny wykorzystywany jest w przemyśle chemicznym, perfumeryjnym, farmaceutycznym, spożywczym (m.in. do wyrobu słodyczy) i tytoniowym. Preparaty ze mnie zwiększają wydzielanie soków trawiennych, zmniejszają napięcie mięśni gładkich oraz działają przeciwbakteryjnie. Ze względu na działanie uspokajające jestem pomocna w leczeniu bezsenności, migreny, nerwobóli, łagodzę ból gardła.
Świeże listki dobrze komponują się z deserami (lody, owoce, czekolada), można je dodawać do sałatek, dipów, sosów oraz nalewek na bazie alkoholu. Oczywiście jako zioło króluję przede wszystkim w przepysznych drinkach.
Rosnę praktycznie w każdych warunkach. Posadzona do gruntu w ogródku nadam na wiejskiego charakteru i zapewnię latem wspaniały zapach przyciągający pożyteczne owady. Na tarasie będę naturalnym odstraszaczem niechcianych insektów.