Posiadam duże, ciemnozielone, pierzaste liście. W lipcu zakwitam na żółto.
Pochodzę z Afganistanu oraz Iranu.
Mam działanie moczopędne, wspomagam trawienie. W farmacji stosuje się go do przygotowywania wywarów, herbat. Olejek eteryczny wykorzystuje się w produkcji luksusowych perfum o korzenno - przyprawowych nutach. Napar z liści koi bóle głowy i brzucha.
Liście można spożywać w postaci surowej oraz jako susz, który jest dużo bardziej intensywny w smaku. Intensywny, korzenny zapach i smak porównuje się do selera. Wystarczy potrzeć palcami liście by od razu skojarzyć mnie z tak często używanym do zup i sosów maggi. Jako przyprawa stosowany jestem do sosów, pieczonego mięsa, warzyw, potraw z ryżu, kasz, drobiu, ryb.
Lubię miejsca dobrze nasłonecznione, glebę żyzną, przepuszczalną. Lubię towarzystwo warzyw.