Mam niewielkie, ciemnozielone listki o intensywnym mentolowo-pieprzowym aromacie.
Jestem bardzo ciekawą odmianą krzyżówki mięty wodnej (mentha aquatica) o dużym stężeniu mentofuranu oraz mięty zielonej (mentha spicata ) o dużym stężeniu mentonu. Pierwsze informacje o mnie pojawiają się oficjalnie w 1696 roku.
Pozyskiwany z liści olejek eteryczny wykorzystywany jest w przemyśle chemicznym, perfumeryjnym, farmaceutycznym, spożywczym (m.in. do wyrobu słodyczy) i tytoniowym. Preparaty ze mnie zwiększają wydzielanie soków trawiennych, zmniejszają napięcie mięśni gładkich oraz działają przeciwbakteryjnie. Ze względu na działanie uspokajające jestem pomocna w leczeniu bezsenności, migreny, nerwobóli, łagodzę ból gardła.
Świeże listki dobrze komponują się z deserami (lody, owoce, czekolada), można je dodawać do sałatek, dipów, sosów oraz nalewek na bazie alkoholu. Oczywiście jako zioło króluję przede wszystkim w przepysznych drinkach.
Rosnę praktycznie w każdych warunkach. Posadzona do gruntu w ogródku nadam na wiejskiego charakteru i zapewnię latem wspaniały zapach przyciągający pożyteczne owady. Na tarasie będę naturalnym odstraszaczem niechcianych insektów.