Mięta dalmacka

Mentha x dalmatica
cena:
11,99 zł
dostępność:
7 kwietnia

Jak wyglądam?

Posiadam bardzo ciekawe, wąskie, podłużne i karbowane, jasnozielone liście o przyjemnym, słodko-miętowym, lekko mentolowym aromacie z przyprawowymi nutami.

Skąd pochodzę?

Jestem bardzo rzadką i naturalną krzyżówką mięty polnej (mentha arvensis) oraz mięty długolistnej (mentha longifolia). Pierwsze wzmianki według XVIII wiecznej nomenklatury pochodzą z 1828 roku.

W czym pomagam?

Pozyskiwany z liści olejek eteryczny wykorzystywany jest w przemyśle chemicznym, perfumeryjnym, farmaceutycznym, spożywczym (m.in. do wyrobu słodyczy) i tytoniowym. Preparaty z mojego ziela zwiększają wydzielanie soków trawiennych, zmniejszają napięcie mięśni gładkich oraz działają przeciwbakteryjnie. Ze względu na działanie uspokajające jestem pomocna w leczeniu bezsenności, migreny, nerwobóli, łagodzę ból gardła.

Z czym mnie jeść?

Świeże listki dobrze komponują się z deserami (lody, owoce, czekolada), można je dodawać do sałatek, dipów, sosów oraz nalewek na bazie alkoholu. Oczywiście jako zioło króluję przede wszystkim w przepysznych drinkach.

Gdzie mnie sadzić?

Rosnę praktycznie w każdych warunkach. Posadzona do gruntu w ogródku nadam na wiejskiego charakteru i zapewnię latem wspaniały zapach przyciągający pożyteczne owady. Na tarasie będę naturalnym odstraszaczem niechcianych insektów.

Tak solidnie zabezpieczone i estetycznie zapakowane przyjedziemy do Ciebie kurierem

Opinie klientów