Mam podłużne, szpiczaste listki w srebrnym kolorze. Mój niezwykły aromat to połączenie soczystej bergamotki i nut różanych.
Jestem jedną z najrzadszych odmian mięty zielonej (mentha spicata). Pierwsze wzmianki według XVIII wiecznej nomenklatury pochodzą z 1753 roku. Pochodzę z Wielkiej Brytanii.
Posiadam niewielkie ilości mentolu, jestem więc najdelikatniejszą odmianą mięty. Pozyskiwany z liści olejek eteryczny wykorzystywany jest w przemyśle chemicznym, perfumeryjnym, farmaceutycznym,spożywczym (m.in. do wyrobu słodyczy) i tytoniowym. Preparaty z mojego ziela zwiększają wydzielanie soków trawiennych, zmniejszają napięcie mięśni gładkich oraz działają przeciwbakteryjnie. Ze względu na działanie uspokajające jestem pomocna w leczeniu bezsenności, migreny, nerwobóli, łagodzę ból gardła.
Świeże listki dobrze komponują się z deserami (lody, owoce, czekolada), można je dodawać do sałatek, dipów, sosów oraz nalewek na bazie alkoholu. Oczywiście jako zioło króluję przede wszystkim w przepysznych drinkach.
Świeże listki dobrze komponują się z deserami (lody, owoce, czekolada), można je dodawać do sałatek, dipów, sosów oraz nalewek na bazie alkoholu. Oczywiście jako zioło króluję przede wszystkim w przepysznych drinkach.