Jestem drzewkiem o długich łodyżkach z gęsto ułożonymi okrągłymi, ciemnozielonymi listkami.
Pochodzę z Indii i Pakistanu.
Uznaje się mnie jak „superfoods”, czyli wyjątkowo wartościową i prozdrowotną roślinę. Moje właściwości porównywane są z działaniem antybiotyków. Zawieram przeciwutleniacze, białko (dwukrotnie więcej niż w soi), duże ilości potasu, żelaza, witaminy A, C, E, a także mangan, brom oraz chrom. Jestem źródłem antyoksydantów. Dzięki temu wpływam korzystanie na wiele aspektów zdrowotnych. Obniżam poziom cholesterolu, działam antybakteryjnie, przeciwgrzybicznie, przeciwzapalnie. Wspomagam układ kostny, poprawiam jakość skóry, działam kojąco na układ pokarmowy, zwłaszcza na jelito grube. Niweluję przewlekłe uczucie zmęczenia.
Każda moja część jest jadalna. Owoce i łodyżki można jeść po ugotowaniu. Świeże listki, o smaku rzeżuchy, świetnie sprawdzą się w sałatkach oraz w postaci naparów. Korzeń natomiast w smaku przypomina znany chrzan. Bardzo popularny jest również olej z nasion, używany w kuchni i kosmetyce.
Najlepiej posadzić mnie do donicy i ustawić w słonecznym miejscu. Przed przymrozkami schować do pomieszczenia o temperaturze pokojowej.