Mam szarozielone, silnie omszone listki o ząbkowanych brzegach i mocnym, miętowym aromacie.
Jestem krzyżówką niezwykle rzadkiej odmiany mięty zielonej „Djodjen” (Mentha spicata 'Djodjen') oraz mięty wonnej (Mentha suaveolens). Powstałam w Ogrodach Ziołowych w Bielanach Wrocławskich.
Pozyskiwany z liści olejek eteryczny wykorzystywany jest w przemyśle chemicznym, perfumeryjnym, farmaceutycznym, spożywczym (m.in. do wyrobu słodyczy) i tytoniowym. Preparaty ze mnie zwiększają wydzielanie soków trawiennych, zmniejszają napięcie mięśni gładkich oraz działają przeciwbakteryjnie. Ze względu na działanie uspokajające jestem pomocna w leczeniu bezsenności, migreny, nerwobóli, łagodzę ból gardła.
Świeże listki dobrze komponują się z deserami (lody, owoce, czekolada), można je dodawać do sałatek, dipów, sosów oraz nalewek na bazie alkoholu. Oczywiście jako zioło króluję przede wszystkim w przepysznych drinkach. Jestem odmianą, której używa się w Maroku jako specjalną, orzeźwiającą w upalne dni herbatę.
Rosnę praktycznie w każdych warunkach. Sprawdzam się w doniczkach oraz skrzynkach i ziołowych rabatach.