Posiadam jasnozielone liście, na których występują charakterystyczne żółte przebarwienia. Wspaniały i nietypowy zapach świeżego imbiru wyróżnia mnie na tle innych odmian.
Jestem jedną z odmian krzyżówki mięty polnej (mentha arvensis) oraz mięty zielonej (mentha spicata). W literaturze pojawiam się po raz pierwszy w 1798 roku. Występuję w Europie Zachodniej i Środkowej.
Pozyskiwany z liści olejek eteryczny wykorzystywany jest w przemyśle chemicznym, perfumeryjnym, farmaceutycznym, spożywczym (m.in. do wyrobu słodyczy) i tytoniowym. Preparaty ze mnie zwiększają wydzielanie soków trawiennych, zmniejszają napięcie mięśni gładkich oraz działają przeciwbakteryjnie. Ze względu na działanie uspokajające jestem pomocna w leczeniu bezsenności, migreny, nerwobóli, łagodzę ból gardła.
Świeże listki dobrze komponują się z deserami (lody, owoce, czekolada), można je dodawać do sałatek, dipów, sosów oraz nalewek na bazie alkoholu. Oczywiście jako zioło króluję przede wszystkim w przepysznych drinkach.
Rosnę praktycznie w każdych warunkach. Sprawdzam się w doniczkach oraz skrzynkach i ziołowych rabatach.