Jestem krzewem o drobnych łodygach z igiełkowatymi, skręconymi listkami, na których latem pojawiają się przepiękne, różowe kwiaty.
Pochodzę z krajów Bliskiego Wschodu, ale spotkać mnie można również na górzystych terenach Grecji.
Dzięki niezwykłemu zapachowi i ozdobnym kwiatom przyciągam pszczoły, które produkują najwspanialszy miód. Z moich liści można przyrządzać napary na kaszel, bóle gardła i problemy z trawieniem. Zapobiegam tez wzdęciom, działam bakteriobójczo.
Jestem najostrzejszą odmianą spośród wszystkich zatarów. W smaku przypominam krzyżówkę tymianku i cząbru górskiego. Mój niesamowicie bogaty i złożony aromat i smak wykorzystuje się jako przyprawa wielu dań mięsnych, bigosu, wędlin, pasztetów, serów, sałaty czy pizzy. Dodaje się mnie do ciężkich zup i ostrych sosów.
Lubie miejsca dobrze nasłonecznione, glebę przepuszczalną i suchą. Można mnie posadzić obok tymianku lub trzymać w donicy jako roślinę ozdobną.