Posiadam podłużne, ciemnozielone listki o specyficznym, korzennym zapachu i lekko pikantnym, cytrynowym smaku.
Jestem popularna w południowo-wschodniej Azji: Wietnamie, Singapurze i Malezji.
Pomagam w leczeniu bólu żołądka, niestrawności, wzdęć oraz nadaję się do opatrywania ran. W małych ilościach, szczególnie w Wietnamie, jestem stosowana przez mężczyzn jako afrodyzjak.
Idealnie komponuję się z potrawami kuchni azjatyckiej, szczególnie wietnamskiej oraz tajskiej. Uzupełniam smak tradycyjnych tajskich zup tom yum, dań z kurczakiem i ryżem. Zastępować mogę kolendrę lub trawę cytrynową. Dobrze jest eksperymentować ze mną w rodzimej kuchni, zmieniając i wzbogacając znane potrawy azjatycką nutą.
Lubię miejsca dobrze nasłonecznione, żyzną i przepuszczalną glebę, obfite nawadnianie.